widgets

miercuri, 15 octombrie 2014

Excursie tineri. Mănăstirea Afteia - septembrie 2014

În perioada 18 – 20 septembrie 2014 un grup format din nouă tineri veseli şi frumoşi, veniţi din Deva, Hunedoara şi Petrosani, împreună cu părintele Adrian am participat la excursia de la Mănăstirea Afteia (Cioara) din judeţul Alba. Excursia a debutat cu slujba vecerniei, unde ne-am rugat împreună iar apoi am pornit la drum. Odată ajunşi la sfânta Mănăstirea, ne-a întâmpinat cu mare caldură părintele Paisie, care ne-a prezentat un scurt istoric al Mănăstirii, ne-a prezentat viaţa sfântului Sofronie de la Cioara, povăţuindu-ne apoi cu drag şi răspunzând întrebărilor noastre. Dânsul ne-a înştiinţat că am sosit într-un moment de mare însemnătate pentru locul acela, deoarece se împlineau 4 ani de la sfinţirea noii biserici în ziua în care am sosit noi. A urmat apoi o masă delicioasă cu preparate mânăstireşti şi odihnă, pentru a putea participa la slujba de noapte (miezonoptică). În zilele următoare ne-am integrat în viaţa mănăstirească, prin participarea la sfintele slujbe si prin participarea la ascultări; astfel unii dintre noi au ajutat la curăţatul cartofilor, alţii la curăţenie în sfânta biserică sau la pregătirea lumânărilor. Părinţii au fost foarte binevoitori şi ne-au răspuns în permanenţă întrebărilor, ne-au povăţuit şi îndrumat şi ne-au primit cu inima şi sufletul deschis, iar părintele Adrian a fost mereu alături de noi, participând împreună cu noi la ascultări, slujind la sfintele slujbe, povăţuindu-ne şi veselindu-ne. Timpul a trecut în zbor, şi a sosit vremea plecării acasă, deşi majoritatea dintre noi ne-am fi dorit să mai rămânem. Ne-am luat rămas bun de la părinţi, de la părintele Paisie care s-a ocupat în mod special de noi şi ne-am îndreptat cu pace şi bucurie în suflet spre casă. Pe drumul de întoarcere am făcut o scurtă oprire la Mănăstirea Strungari, unde ne-a întâmpinat maica stareţă monahia Dositeea şi unde am avut ocazia să ne închinăm sfintelor moaşte din biserică. Mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a îngăduit această experienţă odihnitoare şi îmbucurătoare şi aşteptăm cu nerăbdare o nouă excursie, unde cu ajutorul lui Dumnezeu vom fi mai numeroşi.




Mărturii



“Nu ştiu cum să descriu starea sau experienţa sau nu ştiu... în orice caz a fost ca o ploaie răcoroasă de vară…Sper că şi pentru alţii ploaia înseamnă ceva superb. Pentru mine este... pentru că după ea vine întotdeauna curcubeul pentru că altundeva e soare… acolo unde trebuie. Întotdeauna e soarele şi ploaia acolo unde trebuie... şi nici măcar nu realizăm asta. Întotdeauna oamenii se întâlnesc la momentul potrivit... Nimic nu e întâmplător cum nimic nu se risipeşte... Nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu… nici excursia, nici faptul că am avut o vreme superbă, nici faptul că părinţii ne-au primit ca pe nişte prieteni... chiar şi maica a avut rolul ei... ceva de învăţat avem de la orice om... mulţumesc tuturor pentru excursie şi nu în ultimul rând Lui... mulţumesc că mi-am încărcat "bateriile". Aştept cu nerăbdare următoarea excursie.”(Andrada Bara, Deva)

“Ce să spun… şoferul şi maşina au fost la înălţime, la mănăstire nu mai fusesem din 2006 dacă îmi aduc bine aminte; acum când am văzut poarta mare a mănăstirii am simţit, cu adevărat, după cum spunea şi cineva, că am ajuns în faţa porţii, ca în timpul încercărilor din Pateric; şi după cum se va vedea chiar aşa a şi fost: o probă de răbdare la curăţatul cartofilor (nu se compară cu statul la poarta mănăstirii şi spusul la fiecare: binecuvântaţi că sunt păcătos!) dar ne-a fost de folos. M-am bucurat la sfârşitul călătoriei noastre când Oana ne-a dus la Mănăstirea de la Strungari şi ne-am închinat la nişte Sfinte Moaşte. Când m-am închinat am simţit miros de bună mireasmă la moaştele din dreapta iconostasului. Mulţumesc la Domnul si Măicuţei Sale pentru că m-a învrednicit să petrec aşa zile frumoase cu voi toţi.” (Mihai Dodu, Hunedoara)

“Ei bine, sunt de apreciat cei care au avut această inițiativă, la fel ca şi implicarea şi deschiderea sufletească a Oanei... Apoi, strădania părintelui Adrian de a ne face să ne simțim bine.... Iar la mănăstire am fost primiți cu foarte foarte foarte multă căldură. Şi... nu în ultimul rând... am cunoscut oameni minunați, am legat noi prietenii... Sper că... va urma..” (Laura Maila, Deva)

Si eu am avut o parte de noutăţi şi bucurii în această excursie şi sunt recunoscătoare că am fost invitată. Am învăţat lucruri noi şi aştept cu nerăbdare o altă excursie.” (Cristina Raluca, Hunedoara)

“Excursia la Mănăstirea Afteia a fost pentru mine o experienţă unică până acum. Totul a fost deosebit şi m-a impresionat în mod plăcut. Mai întâi am cunoscut-o pe Oana, o persoană foarte prietenoasă, în care am putut să am imediat încredere, care s-a străduit ca noi să ne simţim cât mai bine, să relaţionăm unii cu alţii, să ne împrietenim. Părintele Adrian ne-a ajutat şi el să ne simţim confortabil, a purtat discuţii cu noi, a fost tot timpul atent cu noi oferindu-ne orice explicaţii erau necesare. Obştea mănăstirii ne-a primit cu foarte multă caldură şi a fost deschisă cu noi. Am primit învăţături bune din partea fraţilor de acolo, care deşi ocupaţi fiind şi-au făcut timp să stea de vorbă cu noi. De asemenea, am avut prilejul să cunosc tineri deosebiţi, cum nu am mai cunoscut până acum. Cu toţii sunt un exemplu bun pentru mine şi fiindcă eu sunt cam “la început de drum”, cred că am încă multe lucruri de învăţat de la ei. Această excursie a fost pentru mine un pas micuţ poate, dar important. Aş repeta oricând cu mare drag această experienţă. Sunt foarte recunoscătoare, şi eu, pentru că am fost invitată.” (Alina Pop, Deva)

“Eu am mai fost la Mănăstiri, dar când am ajuns la această Mănăstire mi-am dat seama că este ceva de o frumuseţe rară, locul, liniştea, felul în care ne-au întâmpinat… Mă bucur că am avut privilegiul să vizitez această Mănăstire pentru că am simţit o puternică forţă spirituală asupra mea. Aş repeta oricând cu mare drag această experienţă. Vă mulţumesc pentru invitaţie! :D” (Cical Andrei, Hunedoara)


“Pentru mine este mereu o bucurie să vizitez Mănăstirea Afteia şi pe părinţii de acolo, pentru că e o Mănăstire foarte dragă sufletului meu. De mai multi ani am avut prilejul şi bucuria să particip împreună cu familia la sfintele slujbe, să mănânc gustoasele preparate pregătite de către călugări (cel mai gustos fiind salamul de biscuiţi pregătit de părintele Paisie) şi să observ pentru perioade mai scurte sau mai lungi de timp frumoasa viaţă călugărească. M-a bucurat mult această excursie pentru că am cunoscut tineri bucuroşi şi luminoşi, am legat noi prietenii şi ne-am folosit de poveţele părintelui Adrian si ale părintelui Paisie, care s-au ocupat în mod deosebit de noi. Aştept cu nerăbdare următoarea excursie!“ (Oana Turdean, Deva)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu