widgets

miercuri, 9 iulie 2014

Mass-media este Evanghelia zilelor noastre!


Pentru multi mass-media ocupã într-un fel locul Sfintei Traditii. Asa cum crestinii primesc Sfânta Traditie, tot asa necredinciosii sau cei care sunt crestini doar cu numele primesc învãtãturile mass-mediei. 

Mass-media este Evanghelia zilelor noastre! Este lumina dupã care se cãlãuzesc masele de oameni care asteaptã Vestea cea bunã a fericirii pãmântesti. 

Li se poate reprosa oare ceva prietenilor care reproduc sfaturile pe care le-au primit prin diverse telenovele sau articole de ziar?

Gãsim articole rãzlete care atrag atentia asupra numãrului mare de divorturi, dar în acelasi timp gãsim o multime de filme în care divortul este prezentat ca ceva obisnuit. Nu e de mirare cã cine se lasã modelat de ziare sau de televizor nu va putea întelege cum un tânãr se cãsãtoreste înainte de a se bucura din plin de aventurile pãtimase ale tineretii. E lesne de înteles cã familia e privitã ca un spatiu de refugiu al "pensionarilor" care nu au mai putut face fatã freneziei aventurilor.

Nu mai continui, sper cã ideea a fost clarã: în privinta sfaturilor despre cãsãtorie venite de la prietenii care nu sunt credinciosi, cred cã rezervele sunt binevenite. Nu contest faptul cã în unele situatii pãrerea lor poate fi bunã. Dar nu intru în amãnunte, pentru cã aceste situatii sunt foarte rare. 

Cu ultimele cuvinte se pare cã am rãsturnat ideile anterioare. Dar nu este asa. Nu am nici o vinã cã lucrurile nu sunt întotdeauna clare. E usor sã dai verdicte, mai greu este sã descrii lucrurile asa cum sunt. 

De multe ori prietenii îsi dau cu pãrerea numai pentru cã nu au altceva mai bun de fãcut. Li se pare interesant sã comenteze, chiar dacã uneori îsi dau si ei seama cã vorbesc aiurea. "Nu vezi ce fatã deosebitã e? Nu mai gãsesti alta ca ea. Nu existã fatã perfectã. Toate au ceva care sã nu îti placã." Sau: "Nu vezi cã e prea domoalã, o sã te plictisesti repede de ea."

Si mie mi s-a întâmplat sã comentez, pãrându-mi-se cã astfel particip la emotia celuilalt (si încã mai comentez), dar apoi îmi pare rãu cã am spus si lucruri nepotrivite. 

Trebuie sã recunosc si faptul cã am fost influentat la rândul meu de pãrerea prietenilor în privinta primelor mele povesti de iubire. De multe ori ni se pare cã nu luãm în seamã comentariile nepotrivite pe care le fac altii. Dar, privind retroactiv, ne dãm seama cã aceste comentarii si-au gãsit ecou în sufletele noastre. Si asta nu e bine. 

Oricum, când te vei cãsãtori sã nu uiti cã sotul va fi al tãu si numai al tãu, nu al pãrintilor sau al prietenilor. Si dacã în inima ta vei simti cã ai gãsit perechea potrivitã, vei avea puterea de a te lupta cu tot felul de critici si comentarii. 

Unei foste colege de liceu care se tot contrazicea cu cea mai bunã prietenã a ei, pentru cã aceasta din urmã îi tot repeta cã nu se potriveste cu viitorul ei sot, mama i-a dat un sfat de nota 10: "Dacã viitorul tãu sot ar fi în acelasi timp si al celei mai bune prietene a ta, poate cã ar avea de ce sã îsi dea cu pãrerea. Numai cã ea comenteazã pentru cã îsi dã seama cã nu e compatibilã cu cel cu care vrei sã te mãriti. Si îti însirã tie toate nepotrivirile care existã între ea si el, de parcã ar pune-o cineva sã se mãrite cu el."

Cred cã sfatul se poate extinde si în cazul în care altii sesizeazã tot felul de nepotriviri. Acesti "altii" fiind de multe ori chiar viitoarele soacre. Dar vom mai reveni asupra acestui subiect. 

Cred cã influenta prietenilor se vede cel mai usor când se pune problema fecioriei. De la o vârstã, tinerii care nu îsi pun problema mântuirii încep viata sexualã. Încet-încet, ceilalti din grup îi urmeazã. Greu este pânã când primele fete fac acest pas. Ele sunt mai ,,curajoase", si celelalte le invidiazã pentru curajul lor. Si, din curiozitate, din plictisealã, din rãzbunare pe fostul prieten sau din alte motive la fel de puternice, fetele încep viata sexualã. Cele mai fericite se simt cele care au început-o din prea multã dragoste. Celelalte compenseazã lipsa dragostei prin tot felul de artificii sexuale. "Important este sã te simti bine!"

Când un tânãr vrea sã îsi pãstreze curãtia sufleteascã si trupeascã, ceilalti se reped asupra lui: "Ce ai, esti prost? Viata e fãcutã ca sã te distrezi!" De acelasi tratament au parte si fetele care vor sã rãmânã fecioare: "Cu ce te alegi dacã rãmâi fecioarã? Tot o sã te culci cu unul pânã la urmã. Nici o fatã nu se mai mãritã fecioarã astãzi. Ce ai, te-ai prostit?"

La început e mai usor sã rezisti la un astfel de tratament; dacã ai dorinta unei vieti curate, vei rezista multã vreme. Pentru cã ispita e mare; dupã ce ai cãzut o datã, greu te mai poti opri. O vreme te rãzbuni pe tine, si încerci sã acoperi glasul constiintei. Dupã aceea pãcatul devine un mod de viatã. 

Nu am încercat sã epuizez tema influentei prietenilor, ci numai sã o pun în evidentã. Aici cred cã e necesarã multã reflectie personalã. Tu stii cel mai bine ce fel de prieteni ai. Si dacã sunt pe drumul cel bun, atunci totul este în ordine.

Danion Vasile
din ”Cartea nunții”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu